ANA SAYFA

 

FERA VE ATİRE:

 

Feraa ve Fera' devenin doğurduğu ilk yavru, demektir. Cahiliyet devri insanları, bu yavruyu putları adına boğazlarlardı. Bir kavle göre de cahiliyet devrinde bir adamın deve sayısı yüzü bulunca, bir genç devesini putu adına boğazlardı. Boğazlanan bu kurbana Fera' ve Feraa denilirdi.

 

Atire de insanların Receb ayının ilk on gününde boğazladıkları kurbandır. İbn Mace 3125.hadiste Resul-i Ekrem (s.a.v.) Atire'yi bu şekilde açıklamıştır. Hattabi bu kelimenin hadiste bu şekilde açıklandığını beyan ederek islami hükümlere en uygun mananın bu olduğunu belirttikten sonra bir de şöyle bir Atire vardı, der: Cahiliyet devri insanlarının boğazladıkları Atire ise; onların putlar adına kestikleri ve kanını putların başlarına döktükleri kurbandır.

 

En-Nihaye'de ise şöyle denilir: Araplardan biri adak adayarak, şöyle, şöyle olduğu zaman veya hayvanlarının sayısı şuna ulaştığında, be her 10 hayvandan bir tanesini Receb ayında kurban etmek boynumun borcu olsun, derdi. Araplar bu nevi kurbanlara Atire'ler derlerdi. İslamiyetin ilk zamanlarında da bu adet devam etti. Sonra iptal edildi.